Troubleyn | Jan Fabre

PEAK MYTIKAS

(On the top of Mount Olympus)

Een 8 uur durende voorstelling
 



De hoogste top van de berg Olympus heet Mytikas. Een Grieks woord voor Neus. Omdat de goden op die berg wonen, is de Neus de neus van alle goden. Ze genieten van de geuren die afkomstig zijn van de mensen, die in de vallei, op de aarde leven. De mensen offeren kruiden, dieren en andere mensen. Ze smeden wapens en voeren oorlog. Oorlog ruikt, dood ruikt, liefde ruikt. De goden genieten van de geur van de wereld.

Onze gastheer is de mooie geslachtsloze god: Dionysus. Zij introduceren ons in de wereld van de raves. Ze vieren al het menselijke: liefde, vrede, eenheid en respect, kortom p.l.u.r., maar ook het tegenovergestelde: haat, strijd, disharmonie en minachting. In dit spektakel is alles mogelijk: de vervulling van betoverende dromen en venijnig verdriet, van vrolijke liefde en gruwelijke pijn. Het spektakel is een catharsis, een zuivering: zie het ergste onder ogen en laat je reinigen.

Leven en dood zijn inwisselbaar. Oude, dode helden verschijnen en doen hun leven herleven. Oedipus bijvoorbeeld, de tragische koning die zijn vader doodde en met zijn moeder trouwde, hij die aan zijn lot probeerde te ontsnappen en het juist omarmde, hij die zijn ogen uitstak omdat hij de wereld niet meer wilde zien. Maar is hij echt blind? Of is hij gewoon een lafaard zoals wij allemaal? En zijn dochter, Antigone, de eerste vrouw die 'nee' durfde te zeggen tegen de macht van politiek en oorlog, de eerste anarchiste in de geschiedenis, hoe kijkt zij naar onze wereld?

Ze zijn niet dood, ze leven onder ons en ze stellen dezelfde oude vragen.

Een andere anarchist uit de oudheid is Prometheus, de man die de Mytikas durfde te beklimmen en de goden beledigde door de pijlen van de bliksem te stelen en ze aan de stervelingen te geven. Hij die de mensheid wilde bevrijden en daarvoor een vreselijke prijs betaalde. Wat is zijn boodschap aan ons, na al die eeuwen van kwellingen?

Peak Mytikas (Op de top van de berg Olympus) is een spektakel vol kleur en geur, vol dood en verlangen, een feest op de rand van het graf, een viering van schoonheid en passie, terwijl de wereld op zijn einde afstevent. Maar tegelijkertijd is het een ritueel spel, dat ons dwingt na te denken over de toekomst. 

De teksten zijn geschreven door Johan De Boose, schrijver van 'Belgian rules/Belgium Rules'. De muziek is gecomponeerd en wordt live op het podium uitgevoerd door Alma Auer. 11 multi-getalenteerde performers (acteurs, dansers en muzikanten) zullen Jan Fabre vergezellen in deze 8 uur durende mythologische rave.
 


 

Internationaal touring management: Aldo Grompone
Voor meer informatie: autori.studiogrompone@gmail.com

 


 

DOWNLOAD HIER HET PROGRAMMABOEKJE.

Credits
»


Concept & regie: Jan Fabre
Tekst: Johan de Boose
Muziek: Alma Auer
Dramaturgie: Miet Martens
Lichtdesign & techniek: Wout Janssens
Choreografie: Jan Fabre & Ivana Jozic
Uitvoerders Alma Auer, Annabelle Chambon, Anny Czupper, Cédric Charron, Conor Doherty, Gustav Koenigs, Irene Urciuoli, Ivana Jozic, Matteo Franco, Pietro Quadrino and Stella Höttler
Gastdramaturgie: Sylvia Solakidi
Kostuumdesign: Kasia Mielczarek
Fluwelen capes: Aravinda Rodenburg Bespoke Tailor
Sound engineer: Sam Geerts
Techniek: Kevin Deckers
Business management: Joost Claes
Pers en communicatie: Sophie Lukersmith
Foto's: Hanna Auer

Internationaal touring management: Aldo Grompone
In coproductie met Perpodium, met de steun van de Belgische Taxshelter.

Oprechte dank aan de Raad van Bestuur en de leden van de Algemene Vergadering van Troubleyn/Jan Fabre vzw

Beelden


More
»
 


06/05/2023 Wereldpremière
TROUBLEYN LABORATORIUM, Antwerpen
13/05/2023 TROUBLEYN LABORATORIUM, Antwerpen
27/05/2023 TROUBLEYN LABORATORIUM, Antwerpen
03/06/2023 TROUBLEYN LABORATORIUM, Antwerpen
25/05/2024 TROUBLEYN LABORATORIUM, Antwerpen
close